√ Gübre hayvan dışkısından elde edilen organik bileşiktir. Ancak hayvanlardan elde edilen ham dışkının gübre olarak kullanılması için bazı süreçlerden geçmesi gerekir. Fermantasyon sürecinden sonra ayrışması gereken hayvansal dışkının, bu süreçten önce doğrudan bitkilere verilmesi, beklenen sonuçlara ulaşılması için yeterli olmayabilir.
√ Solucan Gübresi, hayvansal gübrenin bu ayrışma ihtiyacının karşılanmış halidir ve ciddi bir tarımsal fayda sağladığı bilinir. Solucanlar, hayvansal dışkı ile birlikte solucan maması olarak tanımlanan besinleri tüketir ve işlenmiş yüksek nitelikli gübre üretir.
√ Katı Solucan Gübresi olarak tanıdığımız bu ürün, solucanlar tarafından üretilen özel enzimlerle sindirilir ve faydalı bileşenler bakımından oldukça efektiftir. Bitkilerin beslenmesi ve gelişiminin yanı sıra bu işlemden geçmiş gübrenin bitki hastalıklarına karşı mukavemeti de yükselttiği bilimsel veriler içerisinde yer alır.
√ Nasıl ki, insan yaşamı için organik beslenme büyük bir anlam ifade ediyorsa, bitkilerin de organik besinlerle gelişmeleri oldukça önemlidir. Kimyasal tarımın uygulanmaya başladığı dönemlerden itibaren topraklarımızdaki canlı çeşitliliği ciddi şekilde azalmış olduğundan, kimyasal tarımı terk ettikten sonra da uzunca bir süre topraklarımızın gübreyi kendiliğinden işleyebilir hale gelmesi beklenmemektedir.
√ Kaldı ki, solucan gübresi üretiminde kullanıldığı kadar yoğun bir solucan yaşamı geniş arazilerde mümkün değildir. Bu nedenle, organik tarımda Katı Solucan Gübresi ve Sıvı Solucan Gübresi kullanımı devam etmek durumundadır.
√ Kırmızı Kaliforniya Solucanları, özel ortamlarda üretilen organik Solucan Gübresi; çok geniş alanlarda gerçekleştirilen tarımsal faaliyetler de kullanılabilir ve kimyasal gübrenin sağladığı faydanın çok daha üzerinde bir faydası sağlamakla birlikte tamamen organik ürün elde edilmesinin anahtarıdır.
Solucan Gübresinin Bitkilere Sağladığı Yararlar;
- Başta NPK (azot-fosfor-potasyum) olmak üzere iz elementlerini de çok dengeli bir biçimde içerir.
- Yavaş salınımlı olup özellikle diğer kanatlı hayvan gübreleri gibi ( tavuk gübresi, yarasa gübresi vb.) asidik içeriğe sahip olmadığından fazla miktarda dahi uygulansa bitki köklerine hiçbir zarar vermez.
- Yüksek hümik asit ve fülvik asit içeriği ve de nem tutma kapasitesi dolayısıyla bitkilerde ilk ekimde etkili bir köklenme sağlar.
- Yabancı ot tohumu içermediği için diğer organik hayvan gübrelerindeki gibi otlanma yapmaz.
- Solucanların, vücut yüzeylerinde ve sindirim sistemlerinde bulunan antibakteriyel özelliğe sahip “sölom sıvısı” nı gübreye geçirmesiyle bitkide kök hastalıklarına karşı doğal bir direnç sağlar.
Güncel Solucan Gübresi Fiyatı?
Solucan Gübresi Ne Faydaları Nedir?
√ Hücre bölünmesini hızlandırır. Dolayısıyla, bitkinin büyümesi ve gelişmesi de hızlanır.
√ Kök oluşumunu ve gelişimini hızlandırır. Saçak kök oluşumunu teşvik eder.
√ Tohumda çimlenmeyi hızlandırır, fidelerin daha hızlı ve güçlü büyümelerini sağlar.
√ Yararlı toprak mikroorganizmalarının gelişmeleri ve çoğalmaları üzerinde uyarıcı etki yapar. Bunların topraktaki miktarını ve aktivitelerini arttırır.
√ Bitkinin soğuğa,sıcağa ve fiziksel etkilere karşı dayanıklılığını arttırır. Böcek ve hastalıklara karşı direncini çoğaltır.
√ Meyvelerde (üründe) hücre duvarları kalınlığının artmasını sağlar. Böylece, ürünün depolanma süresi ve raf ömrü uzar.
√ Ürünlerin dış görünüşlerinin daha göz alıcı ve besin değerlerinin daha yüksek olmasını sağlar.
√ Toprak yapısını iyileştirerek, kaymak tabakası oluşumunu ve toprak sıkılaşmasını önler.
√ Toprakta suyun tutulmasını arttırır, toprak suyundan bitkilerin daha iyi faydalanmalarını sağlar.
√ Topraktaki bitki besin elementlerinin çözünmesini arttırarak yararlı besin miktarını yükseltir.